Mesaj Sayısı : 351 Kayıt tarihi : 02/04/10 Yaş : 33
Konu: Denklem ve Denkleştirme Yolları Konu Anlatım Çarş. Mayıs 19, 2010 12:02 pm
İki ya da daha fazla maddenin birbirleri ile etkileşerek kendi özelliklerini kaybedip yeni özelliklerde bir takım ürünler meydana getirmesine kimyasal olay, bunların formüllerle gösterilmesine kimyasal denklem denir. Kimyasal denklemlerde ([Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]) işaretinin sol tarafında reaksiyona girenler, sağ tarafında da ürünler bulunur.
Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi
HCl + NaOH [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]NaCl + H2O şeklindedir. Bu olayda reaksiyona giren ve çıkan atom sayıları birbirine eşittir. Kimyasal reaksiyonlarda değişmeyen bazı özellikler.
Atom sayısı ve cinsi
Toplam kütle
Toplam proton sayısı
Toplam nötron sayısı
Toplam elektron sayısı
Kütle numaraları
Çekirdek kararlılıkları
Kimyasal reaksiyonlarda; Mol sayısı, molekül sayısı, basınç, hacim, sıcaklık değişebilir. BASİT DENKLEM DENKLEŞTİRME Karışık redoks reaksiyonlarının dışındaki denklemleri denkleştirmek için atom sayısı en fazla olan bileşiğin kat sayısı 1 olarak alınır. Diğerlerinin katsayısı buna bağlı olarak sayılarak bulunur. DENKLEM KATSAYILARININ YORUMU ve ANLAMI Bir kimyasal denklemde maddelerin baş tarafında bulunan katsayılar mol olarak yorumlanır. Şayet reaksiyona giren ve oluşan maddelerin tamamı gaz olursa kat sayılar hacim (lt) olarak da yorumlanabilir. N2(g) + 3H2(g) [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]2NH3(g) denklemi; 1 mol N2(g) ile 3 mol H2 tepkimeye girmiş 2 mol NH3 oluşmuştur. Şeklinde yorumlanır. Bu denklemde maddelerin tamamı gaz olduğundan 1 hacim N2 ile 3 hacim H2 tepkimeye girmiş ve 2 hacim NH3 oluşmuş şeklinde de yorumlanabilir. Ya da 1 lt N2 ile 3 lt H2 tepkimeye girerse 2 lt NH3 oluşur da denilebilir. REAKSİYON TİPLERİ 1. Asit – Baz reaksiyonları
Asit ve bazların reaksiyonundan tuz ve su oluşur. Olaya nötürleşme denir. Su oluşurken asidin H+ iyonu ile bazın OH- iyonu birleşir.