Kablolama her tür network sisteminde anahtar parçadır. Kablolamada kötü tasarım ve yanlış tercihler hem sık rastlanan hem de pahalıya mal olan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kaliteli kablolama ve kaliteli kablo kullanımının yatırım maliyeti kendini haklı çıkarmaktadır. Kablo seçimindeki anahtar noktalar network'e bağlı cihazlar ve üzerine binen yüktür.
Bunların yanında kablo seçerken şunlara da dikkat etmek gerekir; - Aktif cihazlar ve uçlar arası maksimum mesafe. - Kabloların geçeceği yerlerdeki alan. - Mevcut elektromanyetik parazitlenme (EMI) - Mevcut cihazlarda ve kullanım şeklindeki olası değişiklikler. - Beklenen esneklik düzeyi. - Beklenen network ömrü. - Yeniden kullanılabilir potansiyele sahip mevcut kablolar.
STANDART KATEGORİLER VE TÜZÜKLER
- EMC (Electromagnetic Compatibility)[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1996 yılından beri Avrupa Birliği ülkelerinde bu yönergenin uygulanması zorunlu hale gelmiştir. Hem uygulayıcı hemde kullanıcı sistemlerinin başka elektronik cihazlar ile elektromanyetik uyumluluğa sahip olduğundan emin olmak zorundadır.
- ISO ve EIA/TIA[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ISO/IEC IS11801 ve EIA/TIA 568B ikiside network uygulamalarında temel standartlardır. Kabloları Cat 6[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Cat5[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Cat4[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Cat3 olarak global hale getiren bu iki standarttır.
- Yangını önleme[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu standart ülkeden ülkeye değişmektedir. Ancak değişmeyen ve her ülkede aynı olan bir kablonun tutuşmaması ve zehirli gaz yaymaması gerekliliğidir.
FİBER OPTİK YAPISAL KABLOLAMA
FİBER OPTİK YAPININ KULLANIM ALANLARI - LAN & WAN uygulamaları - Internet - CATV - CCTV - SCADA Sistemleri - Digital TV - Videophone - Fiber To The Desk - Video Konferans - Multimedia Uygulamaları - Video-On-Demand - Fiber To The Home
FİBER OPTİK SİSTEMLERİN AVANTAJLARI - Çok geniş bir band genişliği ve taşıma kapasitesi sağlar. - Optik taşıma frekansı birkaç yüz Terrahertz'i (THz) geçmektedir. - Fiber kılın kalınlığı bir saç telinin kalınlığını geçmez. Bu yüzden her türlü koruyucu madde ile kaplansa bile[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] normal bakır bir kablonun kalınlığını geçmez[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çok daha hafif ve ucuzdur. Bu yüzden Uçak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Gemi ve Uydu gibi yerlerde fiber kullanımı popüler hale gelmiştir. - Elektriksel yalıtkan bir malzeme olduğundan parazitlenme (EMI[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] RFI[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] EMP) ve etkileşim gibi problemleri yoktur. - Tekrarlayıcı (Repeater) kullanmadan bilgi taşıma mesafesi bakır kablolardan çok daha fazladır. - Uzun mesafelerde bile kayıplar çok azdır. - Gizlilik ve güvenlik sağlar. Fiber Optik kablolardan bilgi çalmak mümkün değildir.
FİBER OPTİK YAPININ BİLEŞENLERİ
Fiber Optik kablolar yapıldıkları malzeme[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ışığı kırma şekline ve ışığın kablo içinde yayılma şekline göre türlere ayrılırlar. En yaygın bilinen fiber optik kablolar ışığın yayılma şekline göre ayırt edilen Single Mode ve Multi Mode kablolardır. Single mode kabloda ışık düz bir çizgi halinde ilerler. Multi mode kabloda ise ışık çeperlere çarparak ve kırılmalar oluşturarak yayılır. En yaygın olarak kullanılanı Multi Mode kablolardır. Single mode kablolar daha uzak mesafelerde ve kayıbın az olması istenilen yerlerde kullanılır. Ayrıca fiber optik kablolar kaplandıkları malzeme ve diğer özelliklere göre de çeşitlere ayrılırlar.
Fiber Optik Kablo Sonlandırmaları Fiber optik kablolar özel kutularda sonlandırılmak zorundadır. Bu kutular duvar tipi (Wall Mount) ve kabinet tipi (Rack Mount) olarak iki çeşittir.
Sonlandırma çeşitleri : 1 - Direkt Terminasyon 2 -a) Mekanik Splicing b) Fusion Splicing.
Konnektörler : ST[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] SC[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] MT-RJ[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] FC vs. olarak şekil ve teknoloji bakımından çeşitleri vardır.
Aktif Cihazlar : Transceiver[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Convertor[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Switch[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Fiber Optik CATV Node[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] CMTS (Cable Mermination System) vs. gibi Fİber dönüştürücü ve cihazlar