Teorim Forum Admin
Mesaj Sayısı : 540 Kayıt tarihi : 02/04/10 Nerden : Türkiye
| Konu: ATATÜRK diyor ki Cuma Mayıs 21, 2010 1:27 pm | |
| Bütün uçaklarımızın ve motörlerinin memleketimizde yapılması ve hava harp sanayiimizin de bu esasa göre geliştirilmesi gerekir. Hava Kuvvetlerinin kazandığı önemi gözönünde tutarak, bu çalışmayı planlaş-tırmak ve bu konuyu layık olduğu önemle milletin görüşünde canlı tutmak lazımdır. (1937)
Milli eğitimde, süratle yüksek bir seviyeye çıkacak olan bir milletin, hayat mücadelesinde maddi ve manevi bütün kudretlerinin artacağı muhakkaktır. (1935) Cumhuriyet bütçelerinin belirgin olan ve daima kuvvetlenmesi gereken ortak özellikleri, yalnız denk oluşları değil, aynı zamanda, koruyucu, kurucu ve üretken işlere, her defasında daha fazla pay ayırmakta olmalarıdır. (1937)Milletin istiklali tehlikeye girdiği vakit millet ordularını kendi toplar ve yalnız bir hareket tarzı kabul eder; o da kurtuluş uğrunda sonuna kadar kanını dökmek. (1919)Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Hür fikirler uygulama alanına konulduğu zaman Türk milleti yükselecektir. (1930)
Siyasi ve sosyal hakların kadın tarafından kullanılmasının, insanlığın mutluluğu ve prestiji açısından çok gerekli olduğuna eminim. (1935)
“Millet zulüm ve baskı altında yok oluyor. Hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve yok oluş vardır. Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası hürriyettir. Tarih, bugün biz evlâtlarına bazı büyük görevler yüklüyor... Sizden fedakârlıklar bekliyorum. Ezici bir baskı idaresine karşı ancak ihtilâl ile cevap vermek ve eskimiş olan çürük idareyi yıkmak, milleti egemen kılmak, kısaca vatanı kurtarmak için sizi göreve çağırıyorum...” (11 Nisan 1906) “ Milletin, varlığını devam ettirmesi için, fertleri arasında düşündüğü ortak bağ, yüzyıllardan beri gelen şekil ve niteliğini değiştirmiş, yani millet, dinî ve mezhebi bağlantı yerine, Türk milleti bağıyla fertlerini toplamıştır.” (5 Kasım 1925)
“… Hâkimlerin ve adliye mensuplarının hizmetleri şerefleriyle uyumlu seçkin değere sahip bulunmaları, adliyemizin ruhu değerindedir...” (1 Mart 1922)
TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ: BENİM HAYATTA YEGANE ONUR KAYNAĞIM, SERVETİM, TÜRKLÜK’TEN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLİR(64-95) 22 temmuz 1934
Yüzyıllardan beri Türkiye’yi idare edenler çok şeyler düşünmüşlerdir, fakat yalnız bir şeyi düşünmemişlerdir; Türkiye’yi. Bu düşüncesizlik yüzünden Türk vatanının, Türk milletinin uğradığı zararları ancak ancak bir şekilde karşılayabiliriz: O da artık Türkiye’de Türkiye’den başka bir şey düşünmemek. Ancak bu düşünceyle hareket ederek her türlü selamet ve mutluluk hedeflerine ulaşabiliriz. (1924)
Vatan; Türk milletinin eski ve yüksek tarihi ve topraklarının derinliklerinde varlıklarını koruyan eserleri ile, üstünde yaşadığı, bugünkü siyasi sınırlarımız içindeki kutsal yurttur.”(1930)
Efendiler,"Hürriyet ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben, milletimin ve büyük atalarımın en değerli miraslarından olan bağımsızlık aşkı ile yaratılış bir adamım... Ben yaşayabilmek için bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple, milli bağımsızlık, bence bir hayat meselesidir. ******’ün Söylev Ve Demeçleri, Cilt-III, 1954, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yayını.
“… Efendiler, hiç kimseden fazla bir şey istemiyoruz. Dünyanın her medeni milletinin tabiaten malik olduğu şeylerden bizi mahrum etmemelidirler ve haklarımız teslim etmelidirler. Çünkü, hakkımız tabiidir, meşrudur, makuldür ve bize lâzımdır. Biz bu haktan vaz geçmiyeceğiz ve ne kadar haklı isek bu hakkımızı müdafaa ve muhafaza için de memleketimizin, milletimizin kabiliyet ve kudreti o kadardır.”
Millî varlığımıza düşman olanlarla dost olmayalım. Böylelerine karşı bir Türk şairinin dediği gibi, “ Türküm ve düşmanım sana, kalsam da bir kişi” diyelim düşmanlarımıza bu gerçeği ifade ettiğimiz gün, kanaatimize, idealimize, geleceğimize yan bakan her ferdi düşman kabul ettiğimiz gün, milli benliğe uzanacak her eli şiddetle kırdığımız, milletin önüne dikilecek her engeli derhal devirdiğimiz gün, gerçek kurtuluşumuza ulaşacağız. ******’ün Söylev Ve Demeçleri, Cilt-II, 1952, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yayını.
Ve şimdiye kadar yapılmış bulunan hataların en büyüğü bilhassa teşebbüs sahiplerimizin, aydınlarımızın ve özel*likle bilginlerimizin en büyük günahı namuslu olmamaktır. Milletin karşısında namuslu olmak, namuslu hareket etmek lazımdır. Milleti aldat*mayacağız. Millete daima ve daima gerçeği söyleyeceğiz. Belki hata ederiz. Gerçek zannederiz. Fakat millet onu düzeltsin! Kendimizi kimsenin üstünde görmeğe de hakkımız yoktur... Radikal yürümek ve esaslı olmak lazımdır. (1923)Biz bir şeyi vicdanen iyi yaptığımıza, sözlerimizin gerçekliğine inanmış isek, ondan olduğu gibi açık, net, tereddüt ve belirsizliğe yer vermeden söz etmeliyiz.” (1923)
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!!!!!!!! | |
|