Karışımların Ayırma Yöntemleri
1.Süzme: Katı-sıvı karışımların
ayrılması için kullanılır.Kum ve su,çay,süt ...
2.Mıknatıslanma:
Mıknatıstan etkilenen maddeyi etkilenmeyenden ayrılması için
kullanılır.Demir tozu talaş gibi.
3.Öz kütle(yoğunluk ):
Katı-sıvı,sıvı-sıvı karışımların ayrılması için kullanılır. Zeytinyağı
su,su-saman gibi.
4.Çözünürlük: Çözünürlükleri farklı katı
maddelerin sıvı içinde ayrılması için kullanılır.Naftalin ve tuz suya
atılırsa...
5.Buharlaştırma: Çözünmüş katı,sıvı karışımların
ayrılması için kullanılır.Şeker-su...
6.Damıtma: Kaynama
noktaları faklı sıvıları birbirinden ayırmak için kullanılır.Saf su elde
etmede,petrol ürünleri üretiminde,alkol ve bitkisel yağ üretiminde
kullanılan bir yöntemdir.Ham petrol damıtılarak benzin,mazot,gaz yağı
,asfalt,fuel-oil elde edilir.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]7.Eleme:
Büyüklükleri farklı katı maddelerin ayrılmasında kullanılır.kumu
çakıldan ayırmada kullanılır.
Saf maddeler,bileşikler ve
elementler diye ikiye ayrılır.
Tek cins atomdan yapılmış maddeye
element denir. Elementler kendisinden başka maddeye ayrılmazlar.
Maddenin tüm özelliklerini gösteren en küçük parça atom dur.
Bileşikler:
Farklı cins atomların birleşerek oluşturdukları yeni maddeye bileşik
madde denir.Örneğin: 2Hidrojen + Oksijen = Su reaksiyonuna göre iki
element birleşmiş bir bileşik madde (su) oluşmuştur. Bileşiklerin bütün
özelliğini taşıyan en küçük parçasına molekül denir.
Element
molekülü(O2,H2,N2 gibi) ve bileşik molekülü(H2O,NH3 gibi)diye ikiye
ayrılır.