Mesaj Sayısı : 351 Kayıt tarihi : 02/04/10 Yaş : 33
Konu: Telnet Nedir? Salı Nis. 06, 2010 3:56 pm
TELNET
Internet üzerinde çeşitli akademik, devlet ve ticari kuruluşların veri bankaları bulunmaktadır. Bu veri bankalarında çok değişik konularda araştırma yapmak ve en yeni bilgilere erişmek mümkündür. Internet'in genel yapısına uygun olarak bu sistemleri kullanmak için network giderleri ve bağlantı ücretleri dışında ücret ödenmemektedir. Bu sistemler kar amacı gütmeden kamu yararına çalışmaktadırlar. Internet üzerindeki veri bankalarına erişmek için, Internet'e TCP/IP protokoluyla bağlantı halinde olan bir sistemin kullanılması yeterli olmaktadır. En çok kullanılan bağlantı biçimi TELNET bağlantı protokoludur. Telnet, Internet ağı üzerinde uzak bilgisayara bağlanmak için geliştirilmiş bir TCP/IP protokolü olup bu işi yapan programlara verilen genel addır. Bağlanılan makinaya girmek için karşı tarafın sizi tanıması gerekmektedir. Bu işlem için username denilen kullanıcı isimleri ya da özel anahtar kelimeler kullanılmaktadır.
Telnet protokolunu kullanmak için bağlantı kurulacak yerin Internet adresinin bilinmesi gereklidir. Bu adres IP veya HOST NAME biçimindedir. Telnet komutunun kullanımı sisteme göre farklılıklar göstermesine karşın genel unix formatı: telnet host name/IP biçimindedir. Örneğin; telnet [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
yazıldığında bağlantı kurulmuş ise, SunOS UNIX (goksu) login: bguest Choose your terminal type: 1) vt100 2) DG215 or DG211 3) DG200 4) Unknown biçiminde bilkent kütüphanesi on-line katalog tarama programına girilir. Daha sonra, menüler yardımıyla tarama yapılabilir. Terminal Tipi Nedir ? Klavyedeki harf karakterlerinin ve kontrol karakterlerinin adreslenmesine yardımcı olan arayüz programlarıdır. Eğer bağlanılan sistem tarafından kullanılan bilgisayar tanınmaz ise ekrana garip şekiller gelebilir. Bu durumda kullanılan terminal tipinin değiştirilmesi gerekmektedir. Genelde VT100 terminal tipi hemen hemen tüm sistemler tarafından tanınmaktadır. Telnet ile erişim sağlandığı zaman eğer sistemde kullanıcı kodu varsa bu kod yardımıyla sisteme login olunur. Ancak bazı durumlarda özel anahtar kelimeleri kullanılarak bazı programların çalıştırılması mümkündür. Bilkent Üniversitesinde kullanılan böyle bir sistemdir. Ülkemizde [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.](login=bguest)
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.](login:tcp0-tcp9 arasından biri, şifre kullanıcı ile aynı) Orta Doğu Teknik Üniversitelerine ve TUBİTAK(login:library) kütüphanelerine Telnet ile ulaşmak mümkündür.